Kuoro

Mieskuoro Weljet on oululainen nuorten miesten kuoro, joka on toiminut syksystä 1998 lähtien. Kuoron noin 30 laulajan keski-ikä on vain hieman yli 20 vuotta, mikä antaa kuoron soinnille omaperäisen, nuorekkaan luonteen. Monelle kuorolaiselle Mieskuoro Weljet on ensimmäinen kosketus kuorolauluun. Nuorten miesten kannustaminen musiikin ja lauluharrastuksen pariin onkin hyvän musiikin esilletuonnin ohella kuoron toiminnan kantava ajatus.

Vaikka kuoron toiminnasta puuttuvat varsinaiset ammattilaiset, näkyvät ja kuuluvat siinä laaja musiikin harrastaminen sekä vahva osaaminen. Harjoittelussa on pyritty kehittymään kokonaisvaltaisessa musisoinnissa, ja kuoron sointiin ja puhtauteen on kiinnitetty erityistä huomiota. Mieskuoro Weljet tarjoaa jäsenilleen myös vakituista äänenmuodostuksen opetusta. Opetuksen tavoitteena ovat koko kuoron äänenmuodostuksen kehittäminen sekä jokaisen laulajan henkilökohtainen innostaminen. Kuoroharrastuksen tärkeimpänä lähtökohtana on kuitenkin haluttu säilyttää laulamisen ja yhteismusisoinnin riemu. Tätä intoa ja tunnelmaa pyritään vaalimaan sekä viikottaisissa harjoituksissa, viikonloppuleireillä että kuoromatkoilla.

Mieskuoro Weljet pyrkii tutustuttamaan niin laulajansa kuin kuulijansakin mahdollisimman monipuoliseen klassiseen kuoromusiikkiin. Ohjelmiston tärkeän osa-alueen muodostaa hengellinen musiikki, mutta myös perinteistä mieskuoro-ohjelmistoa ja kansanlauluja harjoitellaan säännöllisesti. Kuoron rinnalla on koko historian ajan käytetty paljon solisteja ja erilaisia soitinyhtyeitä. Mieskuoro Weljet on tavoitteellisesti rikastuttanut kotimaista mieskuoromusiikkiohjelmistoa tilaamalla runsaasti sovituksia ja sävellyksiä, pääasiassa nuorilta muusikoilta. Esimerkkinä uusista sovituksista ovat lukuisat uudet joululaulujen, hengellisen musiikin, kansanlaulujen ja jopa lastenlaulujen sovitukset. Sävellystilauksista merkittävin on jouluksi 2004 valmistunut jouluoratorio mieskuorolle, solisteille ja kamariorkesterille.

Taiteellinen johtaja

Joonas Vatjus on johtanut Mieskuoro Weljiä syksystä 2014. Vatjus on kuoron kasvatteja ja opiskelee fysiikkaa Oulun yliopistossa. Joonas aloitti musiikkiopistossa pianon soiton 6-vuotiaana ja on myöhemmällä iällä aloittanut lauluopinnot Oulun konservatoriossa.

Äänenmuodostaja

Äänenmuodostuksen opettajana kuoronjohtajan rinnalla toimii kuoron ulkopuolinen ammattilainen.